Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Wybrane walory odżywcze i prozdrowotne produktów zbożowych

 Słowa kluczowe:

produkty zbożowe, składniki odżywcze, błonnik pokarmowy, wartość odżywcza, żywność funkcjonalna.

Streszczenie
Celem pracy była próba oceny walorów odżywczych i prozdrowotnych produktów zbożowych przeznaczonych na cele konsumpcyjne. Produkty zbożowe: różnego rodzaju pieczywa,kasze, płatki, makarony, mąki, przetworzone preparaty itp. są cennym źródłem, istotnych dla zdrowia człowieka, składników odżywczych. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz stanowią ważne źródło substancji biologicznie aktywnych, np. przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych, czy błonnika pokarmowego. Wpływają one korzystnie na stan zdrowia konsumentów i wspomagają zwalczanie chorób dietozależnych takich, jak: choroby układu krążenia, nowotworowych, cukrzycy, otyłości i innych.W związku z tym eksperci do spraw żywienia zalecają, aby dzienne spożycie produktów zbożowych przez zdrowe osoby dorosłe kształtowało się na poziomie 250–600 g, czyli 5 do 11porcji w zależności od wielkości dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz zwyczajów
żywieniowych. W Polsce natomiast zaleca się spożycie co najmniej 5 porcji produktów zbożowych w ciągu dnia.

dr Jolanta KOZŁOWSKA-STRAWSKA
Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: (+48) 81-445-6018
prof. dr hab. Aleksandra BADORA
Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: (+48) 81-445-6577

Dodatkowe informacje