Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Struktura ziela wybranych surowców leczniczych i przyprawowych i agrotechniczne możliwości jej kształtowania

 

 

 

Słowa kluczowe:

surowiec zielarski, struktura ziela, udział liści, udział ziela otartego, udział łodyg.

Streszczenie
Określono strukturę ziela wybranych roślin leczniczych i przyprawowych według trzech sposobów stosownie do dalszej obróbki danego surowca: (1) udział liści w zielu: mięty, meli-sy, bazylii, pokrzywy i szałwii, (2) udział ziela otartego w zielu majeranku, tymianku, orega-no, cząbru ogrodowego, (3) strukturę trójfazową ziela (tj. udział liści, kwiatów i łodyg): dziu-rawca zwyczajnego, serdecznika pospolitego, złocienia maruny i glistnika jaskółcze ziele.
Średni udział liści oraz ziela otartego przekraczał 55% wszystkich badanych surowców, naj-większy udział liści stwierdzono w przypadku ziela szałwii lekarskiej (74%), zaś ziela otarte-go dla oregano (73%). Najniższe wartości stwierdzono w przypadku pokrzywy i cząbru ogro-dowego (55%). Spośród surowców grupy 3 najwięcej liści (57%) oraz najmniej łodyg (35%)zawierało ziele glistnika, zaś najwięcej kwiatów (32%) i łodyg (45%) – ziele serdecznika.
Ustanowienie standardu struktury ziela poszczególnych gatunków nie wydaje się jednak zasadne, gdyż zakres udziału poszczególnych frakcji ziela w kolejnych próbach jest duży (od 10 do 28%), zaś z danych literaturowych wynika, że duży wpływ na ten parametr mają wa-runki uprawy i pozyskiwania surowca. Spośród czynników agrotechnicznych na strukturę ziela w najwyższym stopniu wpływają termin zbioru (pokos) oraz nawożenie dolistne.

dr inż. Anna KIEŁTYKA-DADASIEWICZ
dr inż. Barbara KROCHMAL-MARCZAK
Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych, Centrum
Innowacji Badań i Nauki
ul. Tarasowa 4/96, 20-819 Lublin
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława
Pigonia w Krośnie
Zakład Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
dr inż. Beata KRÓL
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katedra Roślin Przemysłowych i Leczniczych
ul. Akademicka 15, 20-954 Lublin

 

 

 

Dodatkowe informacje