Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Zawartość związków polifenolowych i aktywność przeciwutleniająca w odmianach cebuli żółtej i czerwonej

 Słowa kluczowe:

cebula żółta, cebula czerwona, związki polifenolowe, potencjał antyoksydacyjny.

Streszczenie
Celem pracy była ocena zawartości związków fenolowych i ich aktywności antyoksydacyjnej w surowej cebuli żółtej (odmian: Cyklop, Harley, Stuttgarter Riesen) i czerwonej (Red Baron). Zawartość związków biologicznie czynnych wyznaczono stosując metodę ultra chromatografii cieczowej. W potencjał przeciwutleniający oznaczono trzema
metodami: DPPH, FRAP i ABTS. W próbkach cebuli zidentyfikowano osiem pochodnych kwercetyny i dwa pochodne izoramnetyny. Całkowita zawartość związków fenolowych w trzech odmianach żółtej cebuli wahały się od 267,38 (w Cyklop) do 168,91 mg/100 g suchej masy (w Stuttgarter Riesen). Najwyższa zawartość związków fenolowych występowała w Red Baron (445,98 mg/100 g suchej masy).

mgr inż. Sabina LACHOWICZ
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Nauk o Żywności
Zakład Technologii Owoców i Warzyw
ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
mgr inż. Rafał WIŚNIEWSKI
Uniwersytet Rzeszowski
Wydział Biologiczno-Rolniczy
Katedra Technologii i Oceny Jakości Produktów Roślinnych
ul Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów
tel. (+48) 17 785 52 43
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dodatkowe informacje