Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Food defense jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywności, obrona żywności, intencjonalne skażenie żywności, plan obrony żywności, podatność na atak.

Streszczenie
Program obrony żywności ustanawiany w celu ochrony żywności i procesów produkcyjnych przed groźbą ntencjonalnego skażenia środków spożywczych poprzez ocenę podatności zakładu na ww. zagrożenie oraz stanowienie środków ochrony umożliwiających opanowanie tego zagrożenia jest wymagany przez dobrowolne standardy BRC, IFS, SQF i ISO 22002-1. W artykule wskazano przykłady celowych zanieczyszczeń żywności i opisano zagadnienia związane z obroną żywności (food defense/defence), takie jak zabezpieczenie żywności (food security) i ochronę żywności (food protection). Ponadto scharakteryzowano źródła wytycznych do  ziałań związanych z obroną żywności, zdefiniowane przez WHO, USDA, USFDA i BSI z uwzględnieniem  narzędzi pomocniczych, takich jak metoda CARVER + Shock oraz pakiet Food Defense 101. Opracowanie zawiera także podstawowe zalecenia dotyczące tworzenia zakładowych planów obrony żywności w ramach  stniejących systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

dr inż. Waldemar DZWOLAK
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski,
Wydział Nauki o Żywności,
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

Dodatkowe informacje