Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

TRADYCYJNE I EKOLOGICZNE METODY UPRAWY CZEREŚNI (PRUNUS AVIUM L.): ANALIZA ŚRODOWISKOWEGO CYKLU ŻYCIA

Słowa kluczowe:

wiśnie, systemy rolnictwa ekologicznego, tradycyjne systemy gospodarowania, wpływ na środowisko, oceny cyklu życia.

Streszczenie
Wiśnie stanowią bardzo cenione mięsiste owoce najczęściej spożywane jako świeże, ale są one także przetwarzane, specjalnie w celu uzyskania dżemów, więc pozwalając ich użycie w później. Według danych FAO, średnia roczna światowa produkcja wiśni wynosi około 2,3 mln ton. Unia Europejska (UE) jest jednym z głównych producentów wiśni, a jej średnia roczna produkcja wynosi około 630 tysięcy ton, co stanowi około 27% rocznej produkcji światowej. Wśród krajów UE Polska jest szóstym producentem wiśni z prawie 7% udziałem w produkcji UE. W celu uzyskania ekonomicznie zadowalającej wydajności wiśni o średniej/wysokiej  jakości, zwłaszcza w pewnych latach w związku ze zwalczaniem szkodników, można doprowadzić do istotnego wpływu na środowisko. Niniejsza praca ma na celu dokonanie, za pomocą metodologii oceny cyklu życia (LCA), oceny wpływu na środowisko produkcji wiśni od kołyski do bramy gospodarstwa. Granice systemu obejmują tylko operacje sadzenia i uprawy sadów wiśniowych zlokalizowane w nawadnianym regionie Morza Śródziemnego (Apulia, Włochy). Wszystkie strumienie materiałów i energii zostały odniesione do jednego kilograma wiśni, który został przyjęty za jednostkę funkcjonalną. Porównanie pomiędzy tradycyjnymi i organicznymi systemów uprawy przeprowadzono również w celu określenia sposobu uprawy mający mniejszy wpływ na środowisko naturalne. Dane dotyczące techniki uprawy stanowią dane podstawowe zebrane bezpośrednio przez miejscowych rolników. Wykorzystano niektóre dostępne w literaturze modele dyspersji dotyczące emisji nawozów i pestycydów do powietrza, wody i gleby. Dla pestycydów wzory odnoszą się do współczynników podziału Mackay’a według charakterystyki składników aktywnych, zgodnie z danymi Ispra, EPA i EFS. W przypadku emisji nawozów azotowych został przyjęty model Bentrup.

Giulio Mario CAPPELLETTI,
Giuseppe MARTINO Nicoletti, Carlo RUSSO
University of Foggia
Department of Economics
CeSETEA,
Foggia 71121, Italy
Giuseppe LOPRIORE, Davide SCELSA
University of Foggia
Department of the Sciences of Agriculture, Food and
Environment
Foggia 71121, Italy
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

Dodatkowe informacje