Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Ocena właściwości antyoksydacyjnych wybranych cydrów na polskim rynku

Słowa kluczowe:

cydr, aktywność przeciwutleniająca, przeciwutleniacze, związki fenolowe, FRAP.

Streszczenie
W niniejszej pracy opisano aktualne regulacje prawne obowiązujące w Polsce pod względem produkcji i handlu cydrem oraz przedstawiono wyniki badań doświadczalnych próbek 7 marek cydrów w zakresie aktywności przeciwutleniającej, z wykorzystaniem testu FRAP oraz w zakresie zawartości związków fenolowych ogółem, oznaczonych metodą kolorymetryczną. Stwierdzono zróżnicowanie próbek pod względem wyżej wymienionych wyróżników w zależności od marki. Wykazano wysoką korelację między zawartością  wiązków fenolowych ogółem (w przeliczeniu na kwas galusowy) a aktywnością przeciwutleniającą (FRAP) w
badanych próbkach cydrów.

mgr inż. Tomasz KRÓL
prof. dr hab. Maria MAŁECKA
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Wydział Towaroznawstwa
Katedra Towaroznawstwa Żywności
Al. Niepodległości 10, 61-875 Poznań
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. (+48) 61-856-9090

 

 

 

 

Dodatkowe informacje