Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

OCENA I PORÓWNANIE WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCYCH PREPARATÓW OTRZYMANYCH Z CHMIELU (HUMULUS LUPULUS L.)

Słowa kluczowe:

Humulus lupulus L., ekstrakt, napar, olejek eteryczny, wolne rodniki, przeciwutleniacze.

Streszczenie
Chmiel (Humulus lupulus L.) jest stosowany głównie w browarnictwie oraz w mniejszym stopniu w medycynie i kosmetyce. Ten znany ziołowy surowiec jest składnikiem wielu środków farmakologicznych o działaniu kojącym i wzmacniającym organizm. Preparaty ziołowe są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych produktów, a ich zastosowanie jest bardzo różnorodne. Całkowita zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zależą nie tylko od użytego surowca ziołowego, ale także od rodzaju otrzymanego preparatu. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości fenoli oraz aktywności przeciwutleniających naparów, ekstraktów oraz olejku eterycznego otrzymanych z szyszek chmielowych. Uzyskane wyniki wskazują, że rodzaj preparatu silnie wpływa na całkowitą zawartość związków fenolowych i właściwości przeciwutleniające zmierzone przy pomocy
metody FRAP i DPPH.

Anna CIESZYŃSKA
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Wydział Towaroznawstwa
Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej

 

 

 

Dodatkowe informacje