Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

OCENA JAKOŚCI KONSERW MIĘSNYCH OFEROWANYCH NA RYNKU POD NAZWĄ „KONSERWA TYROLSKA”

DOI: 10.19202/j.cs.2016.01.06

Słowa kluczowe:

konserwa mięsna, jakość, skład chemiczny, aktywność wody, kwasowość.

Streszczenie
Celem pracy była charakterystyka i porównanie wybranych cech jakości ośmiu rynkowych konserw mięsnych sterylizowanych typu mielonka sprzedawanych pod nazwą „konserwa tyrolska” wyprodukowanych przez różnych krajowych producentów. Kryteria oceny przyjęte w doświadczeniu opierały się na formalnych wymaganiach wynikających z prawa żywnościowego, jak i na wymaganiach fakultatywnych (standardy PN). Stwierdzono istotne zróżnicowanie poszczególnych parametrów jakościowych konserw wynikające głównie z dużych różnić jakości i ilości składników użytych do ich produkcji. Wyniki badań dowiodły, na przykładzie konserwy tyrolskiej, brak standaryzacji jakości konserw mięsnych oferowanych pod tą samą nazwą handlową, a produkowanych przez różnych producentów.

dr inż. Agnieszka LATOCH, dr hab. inż. Dariusz M. STASIAK
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katedra Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością
ul. Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: (+48) 81 4623340

Dodatkowe informacje