Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

CHARAKTERYSTYKA I WŁAŚCIWOŚCI UŻYTKOWE SUROWCÓW MIĘTOWYCH

DOI: 10.19202/j.cs.2016.01.10

Słowa kluczowe:

mięta, surowiec spożywczy, surowiec farmaceu-tyczny, surowiec kosmetyczny.

Streszczenie
Praca zawiera opis surowców pochodzących z różnych gatunków, odmian i taksonów ro-ślin z rodzaju Mentha, z wyszczególnieniem surowców farmaceutycznych, spożywczych i kosmetycznych. Podano nazewnictwo ważniejszych użytkowych gatunków mięty. Szczegó-łowo scharakteryzowano wymagania jakościowe miętowych surowców farmakopealnych. Zestawiono wykaz miętowych surowców kosmetycznych wraz z ich funkcją w kosmetyku. Opisano możliwości oraz najczęstsze zastosowania spożywcze i gastronomiczne surowców miętowych zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej.

dr inż. Anna KIEŁTYKA-DADASIEWICZ1,2,
dr n. farm. Agata JABŁOŃSKA-TRYPUĆ1,3,
mgr inż. Aleksandra KUBAT-SIKORSKA1
1 Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych,
Centrum Innowacji Badań i Nauki, ul. Tarasowa 4/96, 20-819 Lublin,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
2 Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaro-znawstwa,
Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
3 Zakład Biologii Sanitarnej i Biotechnologii,
Politechnika Białostocka, ul. Wiejska 45E, 15-351 Białystok,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
doc. Zivile TARASEVICIENE4
4 Institute of Agricultural and Food Science,
Aleksandras Stulginskis University, Studentų 11,
Akademija, Kaunas distr., Lithuania;
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dodatkowe informacje