Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

RÓŻNICE W ZAWARTOŚCI ORAZ STOPIEŃ POKRYCIA ZAPOTRZEBOWANIA NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE W MARCHWI EKOLOGICZNEJ POCHODZĄCEJ Z RÓŻNYCH KRAJÓW UNII EUROPEJSKIEJ

DOI: 10.19202/j.cs.2016.02.02

 

 Słowa kluczowe:  

marchew ekologiczna, składniki mineralne, dzienne zapotrzebowanie (RDA).  

Streszczenie

Celem badań było określenie różnic w zawartości wybranych składników mineralnych w marchwi ekologicznej dostępnej na krajowym rynku, pochodzącej z krajów Unii Europejskiej: Holandii, Włoch i Niemiec. Objęta badaniem marchew zakupiona została w supermarketach na terenie Olsztyna. Składniki mineralne: Cu, Mn, Fe, Zn, Mg i Ca oznaczano metodą płomieniowej spektrometrii absorpcji atomowej (FAAS), a  Na i K techniką emisyjną (płomień acetylen–powietrze). Dokonano również oceny jakości żywieniowej marchwi wyrażonej stopniem pokrycia zapotrzebowania osób w różnym wieku na oznaczane mikroelementy i makroelementy. Najniższą zawartością Cu, Mn, Fe, Mg i Na charakteryzowała się marchew pochodząca z Holandii, najmniej Zn, Na i K zawierała marchew z Niemiec, natomiast najmniejszą ilość Ca zawierała marchew z Włoch. Odnotowano też różnice w zawartości wybranych mikro- i makroelementów w próbach marchwi pochodzącej z tego samego kraju.

dr inż. Elżbieta TOŃSKA,  dr inż. Joanna ŁUCZYŃSKA

Uniwersytet Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Wydział Nauki o Żywności

Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności ul. Heweliusza 6, 10-957 Olsztyn

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

 

 

 

Dodatkowe informacje