Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

OCHRATOKSYNA A JAKO SUBSTANCJA NIEPOŻĄDANA W KAWIE DYSTRYBUOWANEJ W POLSCE

DOI: 10.19202/j.cs.2016.02.05

 

Słowa kluczowe:

kawa, ochratoksyna A, wysokosprawna chroma-tografia cieczowa, mikotoksyna, substancja niepo-żądana.

Streszczenie
Niniejsza praca miała na celu analizę ochratoksyny A jako niepożądanej substancji wystę-pującej w jednej z najczęściej konsumowanych używek na całym świecie, tj. w kawie. W tym celu wykonano badania odnośnie obecności tejże mikotoksyny, techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej w odwróconym układzie faz (HPLC–RP) w kawach dystrybuowa-nych w Polsce. Badaniu poddano 11 kaw, które zakupiono w olsztyńskim hipermarkecie Tesco. Materiał do badań stanowiły kawy naturalne (n = 7) oraz kawy typu instant (n = 4).
W wyniku przeprowadzonych analiz wskazano, iż produkty w dużym stopniu były zanie-czyszczone ochratoksyną A. Zarówno kawy rozpuszczalne, jak i naturalne odznaczały się zróżnicowanym poziomem analizowanej mikotoksyny, a jej najwyższe stężenie oznaczono w próbce pierwszej (22,00 μg/kg), natomiast najniższe w kawie Lavazza (7,00 μg/kg). Kawy mielone charakteryzowały się znacznie większym stężeniem ochratoksyny A, niż rozpusz-czalne. Stwierdzono, iż stopień przetworzenia kaw prawdopodobnie wpływa na poziom ochra-toksyny A w analizowanym produkcie.

mgr inż. Monika GORZKA
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności
pl. Cieszyński 1
10-957 Olsztyn
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: (+48) 512 144 387
mgr Kamil GORZKA
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Instytut Filozofii – doktorant
pl. Cieszyński 1
10-957 Olsztyn
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. (+48) 500 141 286

 

 

 

 

Dodatkowe informacje