Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

MOŻLIWOŚĆ WYKORZYSTANIA NOWOCZESNYCH ŹRÓDEŁ BŁONNIKA W PROJEKTOWANIU INNOWACYJNEJ ŻYWNOŚCI REGULUJĄCEJ UCZUCIE SYTOŚCI

 

 

 

 

Słowa kluczowe:

żywność wysokosycąca, błonnik pokarmowy, sytość, otyłość.

Streszczenie
Celem pracy było zaprezentowanie nowoczesnych, mało znanych w Europie i w Polsce produktów o wysokiej zawartości błonnika i możliwość wykorzystania ich do projektowania żywności wysoko sycącej.
Przedstawiono nowe źródła błonnika pokarmowego pochodzące z egzotycznych owoców i zbóż. Poszukując nowych źródeł błonnika zwrócono uwagę na wykorzystanie błonnika w wytłokach z owoców i warzyw, ponieważ coraz częściej poszczególne frakcje błonnika pozyskiwane z różnych produktów są składnikami preparatów na odchudzanie i żywności funkcjonalnej o właściwościach wysokosycących.
Znajomość mechanizmów wpływających na uczucie sytości oraz rola poszczególnych składników odżywczych promujących sytość, może być podstawą do projektowania żywności funkcjonalnej. W dobie rosnącej epidemii otyłości zasadne byłoby rozszerzenie segmentu żywności projektowanej o produkty wspomagające kontrolę masy ciała opartą o indeks sytości.

Magdalena SKOTNICKA
Gdański Uniwersytet Medyczny
Zakład Chemii, Ekologii i Towaroznawstwa Żywności
Maria ŚMIECHOWSKA
Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością

 

 

 

 

Dodatkowe informacje