Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

ZAWARTOŚĆ KWASU cis9trans11 c18:2 (CLA) W KEFIRACH ŚWIEŻYCH I PRZECHOWYWANYCH

 

 

 

 

Słowa kluczowe:

CLA, kefir, GC, przechowywanie.

Streszczenie
Przedmiotem badań była ocena zawartości sprzężonego kwasu linolowego cis9trans11 C18:2 (CLA) w mleku znormalizowanym przygotowanym do produkcji kefirów, w kefirach świeżych z niego wyprodukowanych oraz w kefirach przechowywanych w temperaturze 8±1°C przez 21 dni. Kefiry zostały wyprodukowane metodą termostatową.
Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że czas przechowywania kefirów wpły-wa na zawartości CLA w kefirach. Przeprowadzone badania wykazały, że przechowywanie kefirów w temperaturze 8oC przez 21 dni spowodowało istotne obniżenie zawartości kwasu cis9trans11 C18:2 w kefirach.

dr inż. Beata PASZCZYK
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Nauki o Żywności
Plac Cieszyński 1, 10-957 Olsztyn
tel. 89 523 3681
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

 

Dodatkowe informacje