Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

WIELOWYMIAROWOŚĆ POJĘCIA BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI – ASPEKTY PRAWNE

 

 

 

Słowa kluczowe: 

bezpieczeństwo, żywność, standard bezpieczeństwa żywności, produkt. 

Streszczenie:

Pojęcie bezpieczeństwo żywności jest stosowane na wielu płaszczyznach i w ramach różnych dziedzin życia, wśród których jedynie przykładowo można wskazać na aspekty prawne, medyczne, ekonomiczne czy związane z technologią żywności. W zależności od obszaru użycia tego pojęcia eksponowane są inne jego aspekty. Nie ulega jednak wątpliwości, że standard bezpieczeństwa żywności jest standardem minimum, dla każdego produktu wprowadzanego na rynek. Praktyka związana z obrotem żywnością i towarzyszące jej procesy są punktem wyjścia dla stworzenia odpowiednich przepisów, a bezpieczeństwo konsumenta jest wartością, której konieczność szczególnej ochrony w systemie prawa stało się nadrzędnym celem względem obrotu towarami. Bezpieczeństwo żywności unormowane jest w przepisach zarówno w ustawodawstwie międzynarodowym, jak i unijnym i krajowym. Niniejsze opracowanie jest próbą analizy pojęcia bezpieczeństwo żywności w kontekście aktów prawnych oraz wybranych poglądów doktryny w zakresie jej definiowania i interpretowania.


Monika ŻUCHOWSKA-GRZYWACZ

Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. K. Pułaskiego w Radomiu

Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych

Katedra Prawa e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. (+48) 602-353-738

 

 

 

Dodatkowe informacje