Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

WPŁYW OPAKOWANIA NA ZACHOWANIE JAKOŚCI NOWYCH WAFLI I MOŻLIWOŚCI PRZEWIDYWANIA ICH TRWAŁOŚCI

 

 

 

Słowa kluczowe: 

wafle, utlenianie, liczba nadtlenkowa, liczba benzydynowa, parametry mikrobiologiczne, prognozowanie okresu trwałości. 

Streszczenie

W artykule omówiono wytwarzanie nowych wafli na bazie produkcji wyrobów cukierniczych przy użyciu tradycyjnych surowców i ziołowych suplementów.  Autorzy opracowali nowy model receptury wafli. W pracy przedstawiono wyniki badań zmian jakości nowych wafli oraz prognozowanego okresu ich składowania.  Zmiany jakości zostały określone podczas przechowywania wafli w różnych opakowaniach: standardowym kartonie z tektury falistej, pokryte pergamin i w pakietach z wielowarstwowych opakowań giętkich opartych na przezroczystych i metalizowanych foliach BOPP.

Inna PAKHOMOVA1, Alina TKACHENKO2

1 Poltava University of Economics and Trade,  Faculty of Commodities, Trade and Marketing, Department of Commodity Food Products

2 Poltava University of Economics and Trade,  Faculty of Commodities, Trade and Marketing, Department of Expertise and Customs 

 

 

 

Dodatkowe informacje