Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

MOŻLIWOŚCI WYKORZYSTANIA MODYFIKACJI BARWY KREMU A OGÓLNA JAKOŚĆ SENSORYCZNA

 

 

 

Słowa kluczowe:

analiza sensoryczna, barwa, krem nawilżający, postrzeganie, modyfikacja  

Streszczenie

W pracy przedstawiono analizę wpływu barwy kremu na jego końcową ocenę. Wykorzystując metodę punktową, zbadano jakość sensoryczną sześciu wybranych produktów rynkowych (oceniano zapach, konsystencję, jednolitość, efekt poduszki, rozprowadzanie, tłustość, wchłanianie, nawilżenie). Z grupy badanych kremów wybrano ten najlepiej oceniony i jeden krem gorszy. Następnie zmieniono barwę kremu gorszego, tak by była ona zbliżona do kremu ocenionego najwyżej. Krem zmodyfikowany został oceniony lepiej niż przed modyfikacją, pomimo że obiektywnie obie próbki różniły się jedynie barwą, a wszystkie inne cechy sensoryczne były takie same.

Paweł TUREK 

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa,  Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego 

 

 

 

Dodatkowe informacje