Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

NOWA ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ROŚLINNEGO – ASPEKTY PRAWNE I PERSPEKTYWY ROZWOJU

 

 

 

 

Słowa kluczowe: 

Nowa Żywność – prawne aspekty, szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), Morinda Citrifolia, fitosterole, fitostanole.

Streszczenie

W ostatnich latach surowce roślinne stają się coraz istotniejszym źródłem składników korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Zastosowanie naturalnych składników wydaje się być kluczowe dla ograniczenia występowania chorób przewlekłych. Ogromne zainteresowanie skupia się na roślinach leczniczych, które stały się składnikami żywności określanej „novel foods”. Niniejszy artykuł podejmuje zagadnienia dotyczące nowej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem nowej żywności pochodzenia roślinnego (Salvia hispanica L., Morinda Citrifolia, fitosterole i fitostanole) wraz z omówieniem aspektów prawnych i perspektyw rozwoju nowych produktów żywnościowych.
 
Karolina DOBA, Wojciech ZMUDZIŃSKI

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Wydział Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa Żywności

 

 

 

 

Dodatkowe informacje