Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

STOPIEŃ EKSTRAKCJI GLINU DO NAPARÓW HERBACIANYCH W WYNIKU JEGO INTERAKCJI Z KWASEM CYTRYNOWYM

 

 

 

Słowa kluczowe: 

glin, kwas cytrynowy, cytrynian glinu, herbata. 

Streszczenie

Herbata jest napojem znanym i spożywanym na całym świecie równie często jak woda. Napary herbaciane cechują się udowodnionym działaniem prozdrowotnym oraz wyjątkowymi walorami smakowo-zapachowymi. W jej składzie stwierdzono obok wielu składników bioaktywnych (polifenole, garbniki, związki mineralne) obecność substancji o działaniu toksycznym. Jednym z nich jest glin w znacznych ilościach kumulowany w liściach herbacianych. W wyniku zakwaszenia środowiska, np. kwasem cytrynowym pochodzącym z soku z cytryny, jony tego pierwiastka przechodzą w łatwiej przyswajalną i rozpuszczalną formę – cytrynianu glinu. Udowodniono, że nadmiar glinu w diecie powoduje jego kumulację praktycznie we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu, wywołując wiele zmian (głównie w układzie nerwowym) w tym chorobę Parkinsona i Alzhaimera. Celem pracy było określenie zawartości glinu w naparach przygotowanych z trzech rodzajów herbat oraz porównanie stopnia ekstrakcji glinu z liści herbacianych do naparu w wyniku dodatku soku z cytryny. Badaniom poddano 8 herbat liściastych (trzy czarne, trzy zielone i dwie czerwone). Zawartość glinu w naparach określono przy pomocy absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS). Najwyższą zawartość jonów glinu stwierdzono w naparach z herbat zielonych, a najniższą w z herbat czerwonych. Dodatek kwasu cytrynowego zwiększył ekstrakcję glinu z liści do naparów średnio o 18% w przypadku herbaty zielonej, o 50% dla herbaty czarnej i o 102%, dla herbaty czerwonej.

Olga BIŃCZAK, Wojciech ZMUDZIŃSKI

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Wydział Towaroznawstwa Katedra Towaroznawstwa Żywności 

 

 

 

Dodatkowe informacje