Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Aleksandra Celejewska, Bożena Borycka, Regina Borek-Wojciechowska: Fizykochemiczna analiza porównawcza piwa słodowego z kukurydzianym

 

 

 

Słowa kluczowe: 

piwo bezglutenowe, piwo kukurydziane, właściwości fizykochemiczne piwa.

Streszczenie

Od ponad dwudziestu lat znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na spożywcze produkty bezglutenowe, co jest spowodowane zaleceniem przy chorobach występujących w społeczeństwie (celiakia, choroba Hashimoto, zespół przesiąkliwego jelita, autyzm, reumatoidalne zapalenie stawów) jak również bardzo popularnym prozdrowotnym trendem. W ciągu ostatnich lat obserwuje znaczący wzrost sprzedaży produktów bezglutenowych. Jedną z wchodzących na rynek kategorii bezglutenowych produktów spożywczych jest piwo, którego dostępność na rynku podnosi jakość życia społecznego osób na diecie bezglutenowej. Zbyt tego rodzaju napoju nie jest ograniczony tylko dla osób nietolerujących glutenu ale niektóre rozwiązania produkcyjne z zastosowaniem innych niż słód zbóż czy pseudozbóż mogą odnaleźć dodatkowych nabywców ze względu na swoje właściwości organoleptyczne. Dlatego podjęto próbę opracowania i przetestowania piwa, na bazie grysu kukurydzianego, dedykowanego dla osób pragnących wyeliminować z diety gluten, o zbliżonych parametrach fizykochemicznych do piwa na bazie słodu jęczmiennego.

ALEKSANDRA CELEJEWSKA, BOŻENA BORYCKA,  REGINA BOREK-WOJCIECHOWSKA

Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, 

Wydział Nauk Ekonomicznych i Prawnych, Katedra Towaroznawstwa i Nauk o Jakości

 

 

 

Dodatkowe informacje