Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

WŁAŚCIWOŚCI UŻYTKOWE SZAMPONÓW DO WŁOSÓW Z DODATKIEM EKSTRAKTÓW OWOCOWYCH

 

 

 

Słowa kluczowe:

szampon, ekstrakty owocowe, jakość, właściwości użytkowe  

Streszczenie

Szampony do włosów uznaje się za jedne z najpopularniejszych i najważ­niej­szych produktów na rynku kosmetycznym. Stosowane są głównie w celu usuwania wszelakich za­brudzeń z skóry głowy i włosów, aby przywrócić zdrowy i naturalny wygląd oraz miękkość, blask i sprężystość. Baza szamponu składa się z wody i związku powierzchniowo-czynnego. Oprócz składników bazowych wyróżnić moż­na m.in substancje regulujące lepkość, sub­stancje zapachowe, środki o działaniu leczniczym, substancje kondycjonujące czy też kla­rujące. Na rynku kosmetycznym można znaleźć wiele kosmetyków zawierających w składzie ekstrakty roślinne. Dobroczynny wpływ ekstraktów z roślin i ziół na skórę, włosy i zdrowie człowieka jest już znany wieków. Działają nawilżająco, łagodząco, tonizująco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, a przede wszystkim są źródłem zwiąż­ków polifenolowych. Celem pracy jest ocena i porównanie wybranych właściwości użytkowych i fizy­kochemicznych szamponów do mycia włosów, zawierających różne ekstrakty owo­cowe, a także ocena ekstraktów owocowych pod względem zawartości związ­ków fenolowych.

Aleksandra CAL, Daria WIECZOREK

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Instytut Nauk o Jakości,

Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej

 

 

 

Dodatkowe informacje