Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

WPŁYW WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA NA JAKOŚĆ NATURALNYCH, NAWILŻAJĄCYCH BALSAMÓW DO UST

 

 

 

Słowa kluczowe:

kosmetyki, balsam do ust, nawilżanie, właściwości użytkowe, przechowywanie 

Streszczenie

Celem badań było opracowanie receptury nawilżających kosmetyków do pielęgnacji ust. W składzie przygotowywanych formulacji zastosowano maceraty, które otrzymano z marchwi, buraka, liści zielonej herbaty oraz suszonych alg na bazie oleju lnianego. Maceraty stanowiły podstawę do produkcji balsamów, które przez kolejny miesiąc były poddawane ocenie właściwości użytkowych. Analizowano zmiany stopnia nawilżenia skóry po aplikacji kosmetyku, temperaturę topnienia oraz zachowanie w temperaturach stresowych (preparaty były przechowywane na przemian w lodówce w temperaturze 7oC oraz w cieplarce w temperaturze 30oC). Badano także zmiany barwy jakie nastąpiły w produkcie po założonym czasie trwania doświadczenia.

Katarzyna MICHOCKA, Katarzyna WYBIERALSKA, Marietta GRACZYK

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Instytut Nauk o Jakości,  Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej 

 

 

 

 

Dodatkowe informacje