Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Charakterystyka dostępnych na rynku warszawskim produktów wzbogacanych w fitosterole i fitostanole

 Charakterystyka dostępnych na rynku warszawskim produktów wzbogacanych w fitosterole i fitostanole

Słowa kluczowe:

produkty funkcjonalne, fitosterole, fitostanole, rynek warszawski

Streszczenie
Fitosterole i fitostanole od wielu lat są wykorzystywane przez ludzi w celu obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. W pracy przedstawiono zagadnienia dotyczące budowy, występowanie oraz działania fitosteroli na organizm ludzki, jak również bezpieczeństwo ich stosowa nia. Omówiono także regulacje prawne odnośnie do wprowadzania produktów wzbogaconych w fitosterole do obrotu na rynkach Unii Europejskiej i ich znakowania. Ponadto scharakteryzowano artykuły spożywcze wzbogacone fitosterolami dostępne na rynku warszawskim. Dokonano także analizy informacji zawartych na etykietach tych produktów pod kątem spełnienia wymagań prawnych.

dr inż Dorota DEREWIAKA
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wydział Nauk o Żywności
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności
Zakład Oceny Jakości Żywności
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel.: (+48) 512 307 761

Dodatkowe informacje