Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Piotr Kafel: Wymagania dotyczące etykietowania produktów tradycyjnych i regionalnych jako element ich ochrony przed nieuczciwymi praktykami.

 

 

 

Wymagania dotyczące etykietowania produktów tradycyjnych i regionalnych jako element ich ochrony przed nieuczciwymi praktykami

Słowa kluczowe:
Etykiety, produkty tradycyjne i regionalne, roi rządzenie 509/2006, rozporządzenie 510/2006.

Streszczenie:
W artykule przedstawiono badania dotyczące etykietowania produktów tradycyjnych i regionalnych zarejestrowanych we Wspólnocie zgodnie z wymaganiami rozporządzeń 509/2006 i 510/2006. Analizie poddano teksty specyfikacji zarejestrowanych polskich produktów tradycyjnych i regionalnych. Ponad połowa specyfikacji zarejestrowanych polskich produktów, nie zawiera wymagań dotyczących etykietowania. W pozostałych specyfikacjach wymagania takie zostały określone i mogą one służyć różnym celom jak np. jednorodna prezentacja/wygląd produktów wytwarzanych i sprzedawanych przez różnych producentów czy też zmniejszenie ryzyka wystąpienia na rynku podróbek produktów tradycyjnych i regionalnych. Zapisy dotyczące etykietowania produktów dotyczyły takich zagadnień jak: dopuszczenie do stosowania różnych wariantów nazw, możliwość sprzedaży produktów bez etykiety/bez opakowania, wymagania dotyczące oznaczania punktów sprzedaży/pojazdów itp., konieczność umieszczenia wspólnotowego logo produktu i zarejestrowanej nazwy, określenie wzoru etykiety, dystrybucja etykiet przez stowarzyszenie, które zarejestrowało produkt oraz obowiązek stosowania nazwy produktu na fakturach/dokumentach przewozowych. Korzyści płynące z określenia zasad dotyczących etykietowania w specyfikacjach produktów tradycyjnych i regionalnych nie są w pełni wykorzystywane przez polskie stowarzyszenia rejestrujące takie produkty.

dr inż. Piotr KAFEL
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Wydział Towaroznawstwa Katedra Zarządzania Jakością
ul. Rakowicka 27, 313015 Kraków
tel. 122937516; fax: 122935054
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 

Dodatkowe informacje