Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Joanna Newerli-Guz: Właściwości przeciwutleniające mieszanek przyprawowych na przykładzie ziół prowansalskich Herbes de Provence

WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE MIESZANEK PRZYPRAWOWYCH NA PRZYKŁADZIE ZIÓŁ PROWANSALSKICH HERBES DE PROVENCE

Słowa kluczowe:
zioła prowansalskie, zawartość polifenoli, aktywność antyutleniająca.

Streszczenie:
Zioła prowansalskie składają się głównie z tymianku, rozmarynu oraz innych przypraw/ /ziół liściastych. Mieszanka ta poza właściwościami przyprawowymi, konserwującymi ma właściwości przeciwutleniające. Celem pracy była ocena tych właściwości w 10 mieszankach ziół prowansalskich z rynku Trójmiasta. Skład badanych mieszanek był zróżnicowany, zależny od producenta. Całkowitą zawartość polifenoli oznaczono metodą FolinaCiocialteau. Aktywność antyutleniająca oznaczona została z wykorzystaniem odczynnika DPPH i przedstawiona jako procent zmiatania wolnych rodników. Zawartość polifenoli w badanych próbkach była zróżnicowana, zależna od składu mieszanki. Oznaczono zawartość polifenoli ogółem na poziomie 5,5827,27 mg GAE/g oraz zdolność do wygaszania rodnika DPPH w zakresie 67,8499,04%. Badania potwierdzają, iż zioła prowansalskie są potencjalnym źródłem składników antyutleniających, przy czym ich skład wpływa na zawartość polifenoli ogółem i na zdolność zmiatania wolnych rodników.

Joanna NEWERLI-GUZ
Akademia Morska w Gdyni
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością

Dodatkowe informacje