Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Anna Stój, Magda Kucharczyk: Analiza jakości win czerwonych wytrawnych pochodzących z Francji, Włoch i Hiszpanii.

Analiza jakości win czerwonych wytrawnych pochodzących z Francji, Włoch i Hiszpanii.

Słowa kluczowe:
jakość, wino czerwone wytrawne.

Streszczenie:
Celem niniejszej pracy była analiza jakości win czerwonych wytrawnych pochodzących z Francji, Włoch i Hiszpanii, mających podobną cenę. Oznaczono zawartość alkoholu etylowego, ekstraktu ogólnego i bezcukrowego, cukrów redukujących po inwersji, SO2, kwasowość ogólną oraz zawartość popiołu. Wśród win francuskich, włoskich i hiszpańskich wyróżniały się wina włoskie, które zawierały najniższe ilości alkoholu etylowego i cukrów, a najwyższe, niedopuszczalne ilości ditlenku siarki. Zatem skład wina zależy od kraju pochodzenia. Zbliżona cena win nie gwarantuje ich jednakowej jakości.

dr inż. Anna STÓJ
mgr inż. Magda KUCHARZYK
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności
ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

Dodatkowe informacje