Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Bożena Sosnowska, Anna Sawczuk, Anna Stój, Tomasz Czernecki, Anna Wlazły: Ocena jakości majeranku dostępnego na rynku lubelskim

Ocena jakości majeranku dostępnego na rynku lubelskim.

Słowa kluczowe:
jakość mikrobiologiczna, majeranek, znakowanie.

Streszczenie:
W niniejszej pracy oceniono jakość 10 marek przyprawy ziołowej – majeranku. Spraw dzono szczelność i oznakowanie opakowań produktów. Określono jakość mikrobiologiczną produktów (ogólną liczbę drobnoustrojów mezofilnych i psychrofilnych, liczbę drożdży i pleśni, najbardziej prawdopodobną liczbę bakterii z grupy coli oraz E. coli, a także obecność bakterii beztlenowych i należących do rodzajów Salmonella i Bacillus). Wszystkie produkty były szczelnie zapakowane. Większość przypraw miała etykiety oznakowane zgodnie z obo wiązującym prawem. Wszystkie produkty spełniały normy przedmiotowe pod względem ogólnej liczby drobnoustrojów, nie stwierdzono w nich obecności bakterii beztlenowych ani z rodzaju Salmonella. Skażenie grzybami pleśniowymi w 30% prób przekroczyło dopuszczal ne limity, zawarte w normach przedmiotowych. W 60% prób stwierdzono obecność laseczek z rodzaju Bacillus.

dr inż. Bożena SOSNOWSKA
mgr inż. Anna SAWCZUK
dr inż. Anna STÓJ
dr inż. Tomasz CZERNECKI
mgr inż. Anna WLAZŁY

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka
i Towaroznawstwa Żywności
ul. Skromna 8
20704 Lublin
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 81 4623401
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dodatkowe informacje