Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Anna Stój, Paweł Węgiel, Bożena Sosnowska, Tomasz Czernecki, Anna Wlazły: Ocena jakości kaw rozpuszczalnych

Ocena jakości kaw rozpuszczalnych

Słowa kluczowe:
jakość, zafałszowanie, kawa rozpuszczalna liofili zowana.

Streszczenie:
W niniejszej pracy oceniono jakość kaw rozpuszczalnych zróżnicowanych cenowo. Sprawdzono opakowanie i oznakowanie kaw. Dokonano oceny organoleptycznej. Oznaczono następujące parametry fizykochemiczne: zawartość kofeiny w suchej masie, zawartość popio łu ogólnego i zawartość wody oraz wykrywano dodatek kawy zbożowej, cykorii i sacharozy. Najniższa cena kawy marki własnej jest adekwatna do niskiej jakości organoleptycznej pre zentowanej przez tę markę.

dr inż. Anna STÓJ, mgr inż. Paweł WĘGIEL,
dr inż. Bożena SOSNOWSKA,
dr inż. Tomasz CZERNECKI,
mgr inż. Anna WLAZŁY

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka
i Towaroznawstwa Żywności
ul. Skromna 8, 20704 Lublin
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dodatkowe informacje