Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

BEZPIECZEŃSTWO A INNE CECHY ŻYWNOŚCI W OPINII KONSUMENTÓW

Słowa kluczowe:

jakość żywności, bezpieczeństwo żywności, cechy żywności, postrzeganie jakości żywności.

Streszczenie:

W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na grupie 712 konsumentów w zakresie porównania ważności wybranych cech żywności takich jak: bezpieczeństwo żywności, brak konserwantów i innych dodatków do żywności, smak, kraj pochodzenia, cena, brak składników GMO, łatwość przygotowania, ładny wygląd. Konsumenci porównywali te cechy na 5-stopniowej skali. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w trzech województwach południowo-wschodniej Polski, od września do grudnia 2011 roku. Według respondentów najwyższą średnią ocenę uzyskały: smak (4,5), bezpieczeństwo (4,4) oraz brak konserwantów i innych dodatków w żywności (3,9). Odpowiedzi były zróżnicowane ze względu na cechy socjodemograficzne konsumentów.

Magdalena NIEWCZAS, Tadeusz SIKORA
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Wydział Towaroznawstwa
Katedra Zarządzania Jakością

Dodatkowe informacje