Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

Wybrane właściwości opakowań z polietylenu niskiej gęstości przeznaczonych do zamrażania żywności

Słowa kluczowe:

torebki do mrożenia, polietylen niskiej gęstości, zamrażanie.

Streszczenie:

 Opakowaniem najczęściej wykorzystywanym do przechowywania mrożonych produktów żywnościowych są torebki z tworzyw sztucznych. Od ich właściwości zależeć może jakość przechowywanego wyrobu. Zbyt niskie parametry wytrzymałościowe opakowania mogą się bowiem przyczynić do jego uszkodzenia i w konsekwencji doprowadzić do zanieczyszczenia produktu lub zmian jego jakości. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wyników badań wybranych parametrów fizycznych worków wykonanych z polietylenu niskiej gęstości przeznaczonych do mrożenia żywności. Materiał badawczy obejmował 6 próbek opakowań, które były przechowywane przez 6 miesięcy w temperaturze 255 K. Po każdym miesiącu badań analizowano obciążenie i naprężnie zrywające próbek w kierunku maszynowym bez zgrzewu i ze zgrzewem. Wyniki badań dowodzą, że analizowany materiał badawczy istotnie różni się między sobą właściwościami wytrzymałościowymi. Niemniej jednak nie zauważono istotnych zmian badanych parametrów w trakcie przechowywania.

 mgr inż. Michał HALAGARDA
mgr inż. Katarzyna KOWA-HALAGARDA
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Wydział Towaroznawstwa
Katedra Towaroznawstwa Żywności
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dodatkowe informacje