Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Szukaj

ANALIZA ZAWARTOŚCI ZWIĄZKÓW ANTYUTLENIAJĄCYCH OBECNYCH W WYBRANYCH NAPOJACH FUNKCJONALNYCH

Słowa kluczowe:

napoje funkcjonalne, związki fenolowe, właściwości przeciwutleniąjace.

Streszczenie:

Zadaniem przeprowadzonych badań było sprawdzenie, czy napoje funkcjonalne spożywane głównie w celu stymulowania organizmu i pobudzania go do lepszej efektywności w warunkach wysiłku fizycznego i psychicznego, mogą być także dobrym źródłem związków o właściwościach antyutleniających. Z szerokiej rynkowej oferty produktów wybrano po trzy z gatunku napojów: izotonicznych, energetyzujących oraz typu health & wellness. Badano obecność związków fenolowych ogółem oraz oznaczono aktywność przeciwutleniającą z wykorzystaniem rodnika DPPH. Na podstawie doświadczeń stwierdzono, że niektóre z wybranych napojów funkcjonalnych zbogacone są związkami zwiększającymi ich zdrowotne działanie (przeciwutleniającymi), jednakże ich zawartość w produkcie jest nieznaczna. Należy przypuszczać, że wzbogacenie składu o polifenole pozwoli na lepszą suplementację diety wśród osób regularnie spożywających napoje funkcjonalne różnego typu.

Łukasz GRALAK, Daria WIECZOREK, Katarzyna WYBIERALSKA
Uniwersytet Ekonomiczny
Wydział Towaroznawstwa
Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej

Dodatkowe informacje